Kaj je bolje za vas, 500 enot strupa ali nič enot strupa v vaše telo?

Predstavljajte si, da stojite v trgovskem centru v oddelku za meso. Kupiti želite nekaj govejega mesa. Ko pridete na vrsto, poveste svoje želje in mimogrede vprašate mesarja, od kod je govedina. Začudeno vas pogleda. Še bolj je v zadregi, ko želite izvedeti, s čim je bila hranjena žival, katere meso vam ponuja. Ker pojma nima. Niti sanja se mu ne. Ne ve niti, ali je žival živela na prostem, na paši, ali se je stiskala v zaprtem, temnem hlevu, ali so ji dodajali rastne hormone in preventivno antibiotike, ne ve, s katerim strupom je bila škropljena koruza, ki jo je vaša živalca pojedla… Ve pa ceno mesa.

So vam že kdaj v mesnici meso podarili?

Ne verjamem. Vedno so vam zaračunali. In to pošteno. Kaj pa pomembne informacije o kvaliteti mesa, ki lahko močno vplivajo na vaše zdravje in zdravje vaših otrok? Ste jih dobili zraven? Dvomim. In kaj mislite, imate pravico do teh informacij? Imate pravico vedeti, v čem je razlika med ekološko pridelanim mesom in konvencionalno pridelano govedino? Prepričan sem, da imate vso pravico vedeti, kaj vse je v mesu, ki vam ga mesar zavije in vi doma pripravite svojim najdražjim.

Zato morate vedeti naslednje:
Ekološka govedina je meso živali, ki so bile hranjene s krmo, pridelano brez uporabe strupov.
Konvencionalna govedina pa je meso živali, ki so bile hranjene s krmo, ki je bila pridelana z uporabo strupov. Poleg tega je v konvencionalni reji dovoljena tudi preventivna uporaba antibiotikov in rastnih hormonov. Oboje (antibiotiki in rastni hormoni) so v ekološki pridelavi prepovedano.

Zakaj se vam resnično splača izbrati ekološko govedino?

Naslednji odstavek bo bolj suhoparno branje, ampak informacije so za vas zelo pomembne. Pazljivo preberite naslednji stavek.

Ker je ekološko meso brez vsebnosti pesticidov, konvencionalno meso pa jih vsebuje tudi do 14 krat več, kot konvencionalno (z uporabo strupov) pridelana zelenjava.

Kako je to mogoče?

Zaradi procesa koncentriranja kemikalij v naravi – biomagnifikacije. Zelo poenostavljeno: ko krava poje koruzo, ki je bila škropljena in le ta vsebuje npr. 5 enot določenega strupa na kg (kar je lahko v mejah, ki jih zakonodaja dovoljuje), krava izkoristi 10% koruze (za 1 kg prirasta rabi 10 kg koruze) in v telesu ohrani ves strup. To pomeni, da en kg njenega mesa vsebuje 50 enot tega strupa (v kg koruze ga je bilo 5 enot).

Krava na ekološki kmetiji pa dobi hrano brez strupov, pridelano na ekološki način, zato je ekološka govedina neprimerno bolj varna od konvencionalne. Ker ne vsebuje nobenih ostankov pesticidov. Ker jih ni v krmi, ki jo je jedla krava.

O biomagnifikaciji velikopredava in piše G. Anton Komat in so informacije dosegu. In kako gre zadeva naprej? Ko vi ali vaš otrok pojeste zrezek iz govedine, ki ste jo vzeli v mesnici nakupovalnega centra, spet izkoristite 10 % zrezka in ohranite v telesu ves strup iz govedine. Kar pomeni, da v primerjavi s koruzo imate vi 500 enot strupa na kg teže v sebi. Če pa pojeste ekološki zrezek, pa ne dobite nič strupa. Če doječa mamica poje zrezek iz konvencionalne pridelave (neekološke), podari z lastnim mlekom svojemu najljubšemu bitjecu 100 krat več strupa, kot ga je bilo v koruzi, ki jo je jedla krava.

Če pa se odloči za ekološko govedino, pa s tem mesom v svoje telo ne bo vnesla nobenega strupa.

Mogoče se vam bo vse skupaj zdelo malo pretirano, ampak, verjemite, vse je res. To vam govorim zato, ker so to za vas koristne informacije.

In še nekaj morate vedeti!

Za kvaliteto mesa je poleg starosti živali ob zakolu zelo pomemben tudi način reje.
Meso mladega goveda je bistveno kvalitetnejše od mesa starega goveda.

Prosta reja pomeni, da so živali zunaj, v naravi, da se prosto gibajo in gredo pod streho po želji, ko jim je hladno…

Hlevska reja pa pomeni, da so živali v zaprtem hlevu. Ali privezane ali v boksih. V hlevski reji je ponavadi veliko živali na malem prostoru – zaradi ekonomike.

In sedaj pozor: analize mesa so pokazale, da imajo živali iz proste reje:

  • 3-krat manj skupnih maščob kot meso iz hlevske reje
  • 4-krat več vitamina E kot meso živali iz hlevske reje
  • večjo vsebnost beta karotina
  • več omega-3 maščobnih kislin

Najkvalitetnejše meso boste torej dobili iz mladega goveda iz ekološke proste reje.